Udruga Jablani u 2018. u našoj školi provodi tri projekta financirana

iz proračuna Grada Zagreba.

 

1. Projekt iz područja zaštite zdravlja u svrhu promicanja i unapređenja zdravlja u okruženju Yogom do zdravijeg i produktivnijeg života realizira se od siječnja do prosinca 2018. Ciljana populacija vježba yogu, pravilno diše i opušta se u školskoj dvorani. Program je namijenjen polaznicima prvenstveno kao metoda očuvanja zdravlja i vitalnosti, prevencija raznih bolesti, pretilosti, te kao metoda redukcije stresa i napetosti u radnom okruženju.

 

Yogom do boljeg zdravlja.
Foto: V. Starešinić

 

2. Projekt iz područja socijalnog i humanitarnog značaja u svrhu promicanja i zaštite prava i podrške djece i mladima Odgoj za ljudska prava i mir provodi se od rujna do prosinca 2018. među učenicima nižih razreda OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.
U projektu se koristimo raznim neformalnim metodama poput radionica, igranja uloga, simulacija, igre, debate i sl. u svrhu socijalnog i globalnog učenja. U grupnoj interakciji i komunikaciji dijeli se iskustvo među sudionicima, povećava se njihova osjetljivost na tuđe osjećaje i doživljaje, razvija suradnja, suosjećanje i tolerancija, zatim razumijevanje i povjerenje te kritičko mišljenje. Odgovornost i briga za sebe razvijaju se usporedno s odgovornošću i brigom za druge-odnosno s vrijednostima zajednice u kojoj živimo. Učenici uče što znači imati slobodu izbora i osjećaj odgovornosti i o posljedicama koje nastaju temeljem njihovih odluka.Naglasak je da prava znače i obaveze te da poštuju tuđa prava.

 

Razvoj kreativnoga i kritičkog mišljenja od malih nogu.
Foto: V. Starešinić

 

3. Projekt iz područja prevencije neprihvatljiva ponašanja djece i mladeži Iskustveno učenje o važnosti mira i nenasilja namijenjen je učenicima 1. r. OŠ Jure Kaštelana.
Neformalnim metodama poput radionica, igranja uloga, simulacija i raznih igara učenici su naučili razumijevati i prihvaćati druge te pravilno komunicirati i surađivati jedni s drugima. Naučili su prepoznati sukobe, njegove izvore, vrste i načine njihova rješavanja, kako se nositi s ljutnjom i bijesom te kako pridonijeti održavanju mira u razredu.

 

Vesna Starešinić, voditeljica Udruge, tekst i foto