Baš kada smo pomislili da je (nažalost) gotovo sa zanimljivim uspjesima

naših učenika, pojavilo se u Knjižnici Savica ovo djelo Eola Šuke

sa savjetima koje bi svaki planinar trebao usvojiti.

 

Mnogi imaju različite hobije ili stvari koje ih zanimaju, no katkad nije naodmet početi s nečim novim. Eto, možda nađete novi hobi baš uz Priručnik za mlade planinare. Napisao ga je i ilustrirao Eol Šuka, učenik 2. c razreda OŠ Jure Kaštelana razrednice Tihane Levar.

Eol ima 8 i pol godina, a počeo je planinariti kada je imao oko 6 godina. Najčešće planinari s obitelji, a planinarenje mu se sviđa zato što je fora, a i zato što voli biti u prirodi. Eolov priručnik bio je izložen u Knjižnici Savica i tamo ste ga mogli prolistati od 14. svibnja do 3. lipnja 2018. Iako više ne možete u rukama držati Eolovo djelo, osim ako ne navratite do 2. c, možda i na ovim fotografijama pronađete poticaj za tu izvrsnu aktivnost kretanja u prirodi.

 

Eolov priručnik izložen u Knjižnici Savica na već drugoj izložbi ovog mladog autora.
Foto: Petra Popović, 6. b

 

Eolu je ovo druga izložba u knjižnici, prva je bila izložba crteža. Što bi nam Eol preporučio kao dobro mjesto za početnike? Vrh Samarskih stijena, a, naravno, i Sljeme, tj. Medvednicu. Smatra da je najbolje planinariti kada nije ni toplo ni hladno, ujesen ili u proljetnim mjesecima, no važno je da ne pada kiša jer su tada skliske stijene što može biti pogubno. Dakako, upozorava vas da se ne biste trebali glupirati dok planinarite zbog opasnosti od padanja, a i od urušenja kamenja, stijena ili od snježne lavine. Ne biste trebali ići ni na preteške staze ako ste još početnici ili ako nemate dobru opremu, a bome ni kondiciju. I ne smijete zaboraviti nositi dovoljno tekućine i kvalitetnu obuću.

 

Prije svega valja dobro planirati. Tomu služi istraživanje plana za put.
Fotokolaž: Petra Popović, 6. b

 

Eol isprva nije mislio napraviti priručnik već nešto slično prvoj izložbi, ali onda je dobio ideju da bi mogao napisati priručnik za mlade planinare. Pisanje i ilustriranje svega bilo mu je dosta teško i trajalo je oko 5 ili 6 dana. Doznali smo iz povjerljivih izvora da je natježe bilo napisati ona tiskana slova na naslovnici, ali uspio je! Ništa ga nije posebno potaknulo da napravi priručnik, samo je nekako, dobio ideju. Zasad ne razmišlja previše o nekim novim projektima, ali nikad se ne zna.

 

Morat ćete se snalaziti u prirodi s dobro opremljenim ruksakom…
Foto: Petra Popović, 6. b

 

 

Priručnik završava crtežom i rečenicom EJ, DOŠAO SAM NA VRH!
Foto: Petra Popović, 6. b

 

 

Pročitajte ovaj jedinstveni priručnik osmoipolgodišnjega autora i iskušajte se u planinarenju uz pomoć Eolovih savjeta, možda vam se svidi! A i zdravije je hodati po brdima nego sjediti kod kuće uz računalne igre, što god vi mislili o tome.

Petra Popović, 6. b, tekst i fotografije