Na tržnicama i na policama trgovina ponuđeni su proizvodi

s različitim oznakama. Znamo li što one govore o proizvodima?

 

 

Oni od vas koji će se danas-sutra baviti promidžbenim djelatnostima (tzv. marketingom), doznat će koliko je važno na tržištu imati prepoznatljiv proizvod. Mi, primjerice, želimo da naša Čarobna frula bude prepoznatljiva i da se čita kako bismo javnosti približili rad najdraže nam Osnovne škole Jure Kaštelana i svoja promišljanja o svijetu, i to kako bismo poboljšali taj svijet. U poslovnome pak svijetu, gdje promiždba ima golem utjecaj na uspješnost tvrtke i poduzetnika, iznimno je bitno imati prepoznatljiv, brendiran proizvod kojim će se kupcu jamčiti kvaliteta unatoč nešto višoj cijeni.

 

Najviše ih prepoznaje tek prve dvije oznake…
Mrežni fotokolaž: S. Miloloža

 

Hrvatska gospodarska komora, najvažnija hrvatska ustanova za promidžbu i poticanje hrvatskoga gospodarstva, već dugi niz godina nastoji osvijestiti hrvatsko tržište o kvaliteti proizvoda domaćega podrijetla, čijom se kupnjom osnažuje domaće gospodarstvo, i to akcijom Kupujmo hrvatsko.

 

Jeste li već uočili ovakve oznake na proizvodima?
Mrežni fotokolaž: S. Miloloža

 

Prema jednomu mariborsko-zadarskom istraživanju, a čiji su rezultati objavljeni u znanstvenome časopisu Oeconomica Jadertina 1/2017, čini se da je Hrvatska gospodarska komora uspjela u svojemu naumu što se tiče oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, no još uvijek dovoljno ne prepoznajemo druge oznake kojima su označeni proizvodi na policama naših trgovina ili na tržnicama.

 

Podatci istraživanja o tome koliko hrvatski kupci prepoznaju oznake na proizvodima.
Mrežni fotokolaž: S. Miloloža

 

Oka Otonijić, mrežni fotokolaž: Sanja Miloloža