Koja su zanimanja budućnosti? Što će trebati hrvatskom tržištu rada

kad mi budemo u radnoj dobi? Kakve su nam perspektive? Koliko će

zanimanja uključivati dobro poznavanje IT-a? Na ta pitanja pokušale smo

naći odgovor u Mašineriji d. o. o. zajedno s informatičarkom Mirenom

Maljković i psihologicom Biserkom Fundak-Jamičić.

 

Zagreb, 26. travnja 2018.  Odabrana skupina djevojaka iz 7. i 8. razreda OŠ Jure Kaštelana posjetila je tvrtku Mašinerija d. o. o. s učiteljicom informatike Mirenom Maljković i psihologicom Biserkom Fundak-Jamičić. Pratile su predavanja o zanimanjima povezanima s informatičkom tehnologijom, sudjelovale u zasebnim razgovorima s predavačicama i u radionici Uvod u programiranje.

 

Kako se vode projekti? Doznajemo od osobe koja se time i bavi…
Foto: Mirena Maljković

 

 

Prvo predavanje Projektni menadžment (Project Management) koje je vodila Vlatka Šipoš, voditeljica projektnoga odjela tvrtke Five, počelo je oko 10 i 15. Uslijedilo je predavanje Dizajn u IT-u dizajnerice Ivane Miličić, a treće je bilo s marketinškom temom jednostavnoga naslova Marketing.

 

 

Danas ništa i nikamo bez marketinga…
Foto: Mirena Maljković

 

Održala ga je marketinška stručnjakinja Alma Saganić. Na kraju svakog predavanja ostavljeno je nekoliko minuta za raspravu i promjenu predavačice.

 

Hmmm… tko se želi baviti marketingom?
Foto: Mirena Maljković

 

Petnaestominutna pauza za osvježenje (posluživanje grickalica i pića) odvojila je prvi dio zanimljivoga dana od drugoga dijela. Naime, tada su organizirani zasebni razgovori s predavačicama (programiranje, testiranje, dizajn, marketing), te dodatne informacije vezane za pojedino zanimanje koje bi nas možda u budućnosti moglo privući. Bilo je vremena i za igru u parovima: jednu kartašku i jednu računalnu, a zatim je od 13 do 14 sati održana radionica Uvod u programiranje.

 

Naše GIRLS ON ICT u akciji!
Foto: Mirena Maljković

 

Radionica je bila vrlo zanimljiva i zabavna, kao uostalom i cijeli dan koji smo proveli s našom profesoricom Maljković i psihologicom Fundak-Jamičić. Znam da smo sve naučile mnogo, a dobile smo i ideje o mogućim budućim zanimanjima koja su predavačice izvrsno opisale.
Iskustvo koje bi valjalo ponoviti.

Marija Vrsalović, 7. c, foto: Mirena Maljković