Jednostavno, u takvim završnicama, na plus dva samo par sekundi

prije kraja, nemaš što razmišljati. Samo sam išao na blokadu, nisam

razmišljao ni o faulima ni o ičem drugom, i to je to, rekao je Matej

za FIBA.basketball izborivši sa svojom momčadi poluzavršnicu

Europskoga košarkaškog prvenstva U-16.

 

Mnogo je radosti hrvatski sport doživio ovoga ljeta: srebrnu medalju s nogometnog svjetskog prvenstva, peto uzastopno svjetsko zlato Sandre Perković u bacanju diska, veslačko zlato braće Sinković, broncu hrvatskih vaterpolista…

Pa ipak, nama je nekako srcu najbliskije kad se u te velike sportske trenutke upiše koje sportsko lice Savice. Tako je legendarni tenisač, najveći od najvećih, Roger Federer izgubio u finalu jakog teniskog turnira od našeg proslavljenog već kaštelanca Borne Ćorića, o kojemu smo mnogo pisali, i to istoga dana kad je Marin Čilić (konačno) pobijedio Đokovića (pazite, koji dan za hrvatski tenis!).

 

Matej u pobjedničkom zanosu sa suigračima, nosi dres s brojem 11.
Foto: FIBA

 

No trenutno nam je pozornost usmjerena na mladu kadetsku hrvatsku košarkašku izabranu vrstu koja je izborila polufinale Europskog prvenstva! I kojoj je kapetan, ni više ni manje, nego naš učenik generacije Matej Bošnjak. Zanimljivost iz osnovnjaka: imao je tri razrednice: učiteljicu Violetu Bearu, profesoricu Daliborku Zappalorto-Rotim i u 7. i 8. razredu profesoricu Sanju Miloloža, koja ga je čak u 7. razredu uspjela pridobiti za sudjelovanje na županijskom natjecanju iz hrvatskoga jezika, a bio je i glumac u školskoj predstavi Kameni svatovi koja je dospjela i na prave kazališne daske na županijskom LiDraNu, i to je vrlo uspješno glumio mlinara. Svestran i darovit mladić, nema što.

Čestitamo Mateju na vrhunskim rezultatima koje i dalje pokazuje, kako u košarci, tako i u svome gimnazijskom školovanju.

O Mateju su se raspisali sportski mediji, a mi vas upućujemo na članak objavljen u Sportskim novostima.

Lucijan Edenlandski, foto: FIBA