Prevencijsko kazalište gostovalo u našoj školi s komadom

o alkoholiziranju mladih. A to bi se moglo dogoditi i nama: 

mamurluk drugog jutra, a jutro uvijek dolazi, posljedice izbora

(kad ne želiš ispasti papak jer si najmlađi u društvu pa se dokazuješ 

i cugaš do dna), narušen odnos s roditeljima i bližnjima

koje smo razočarali svojom nepromišljenošću, možda čak i 

ispumpavanje želudca, alkoholna koma… prizori koji nas potiču

na promišljanje: Je li bilo vrijedno napiti se ko letva

 

Zagreb, 22. svibnja 2018.
U sportskoj dvorani OŠ Jure Kaštelana za 160 učenika 6., 7. i 8. razreda, razrednike i profesorice hrvatskoga jezika održana je kazališna predstava D(n)o dna Kazališta Tirena.

Tema je predstave alkoholiziranje mladih i posljedice konzumacije alkohola na naše zdravlje i odnose u obitelji i društvu. S obzirom na temu, današnji program možemo shvatiti kao prevencijsko djelovanje: bolje spriječiti nego završiti na ispumpavanju želudca, kao žrtva prometne nesreće ili u alkoholnoj komi, kao djevojka Jasna o kojoj je troje prijatelja govorilo. Dakle, ovdje je povezano kazalište sa Školskim prevencijskim programom pa bismo ga mogli nazvati i prevencijskim kazalištem. Zbog poruke koja je vrlo snažna i glumaca koji su bili odlični, gotovo smo i zaboravili da nismo otišli u pravo kazalište s pravom scenografijom, osvjetljenjem…

 

Ako ste pod utjecajem alkohola, popušta vam koordinacija, a i fotografije bi vam mogle ispasti mutne… poput ove koja prikazuje mladi glumački sastav predstave D(n)o dna u našoj školskoj dvorani.
Foto: Sanja Miloloža

 

Prema reakcijama publike, možemo reći da je predstava dobro prihvaćena: glumci su bili uvjerljivi, a song kojim je sve prožeto i povezano pamtljiv i ritmički snažan. Doduše, nismo sigurni jesu li šestaši svjesni čemu su se smijali, ali nadamo se da će sedmaši koji uskoro idu na višednevnu terensku nastavu u Istru imati na umu što su naučili od mladog glumačkog sastava. Nama osmašima, pak, ostaje ovo kao upozorenje za dalje. Alkohol škodi, osobito mladima. Zašto bismo sami sebi činili loše?

Nika Dolušić, 8. b, Oka Otonijić, foto: Š. I.