Kojega se svetca prisjećamo 11. listopada? Pape Ivana Dobroga

čijih vam 10 važnih svakodnevnih načela, koje nam je ostavio 

 kao smjernice za radostan duhovni život,

predstavljamo u Duhovnome kutku.

  

Tko je papa Ivan Dobri? Punašan, dobroćudan i duhovit Talijan svjetovnoga imena Angelo Giuseppe Roncalli, službeno Ivan XXIII., zaslužan za održavanje Drugog vatikanskog sabora koji je okupio više od dvije i pol tisuće svećenika. Tako veliko crkveno događanje koje su značile i korjenite promjene u samoj Crkvi, tražilo je iznimnu organizaciju i mnogi su sumnjali da će se ostvariti do 1963. Dobri Papa pokazao je da je sve moguće pod vodstvom Duha Svetoga te je 11. listopada 1962. doista i realiziran taj povijesni događaj za Crkvu. Zato se 11. listopada slavi kao Dan Dobroga Pape. Zanimljivo je da ga je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 2000. godine, a papa Franjo svetim 2014., i to istodobno s proglašenjem svetcem voljenoga nam pape Ivana Pavla II., prijatelja hrvatskoga naroda.

 

Život je hodočašće. Mi smo načinjeni od neba.

Ovdje zastajemo kratko vrijeme,

a onda nastavljamo putovanje.

papa Ivan XXIII.

Nama je Dobri Papa drag i zbog toga što volimo dobre ljude, a i one koji vole našu hrvatsku baštinu. Naime, poznato je da je, jednom prigodom posjetivši Đakovo dok se bavio svojim diplomatskim poslovima, ostao zadivljen đakovačkom katedralom. Čak je navodno rekao da je ona najljepša crkva između Venecije i Carigrada.

 

DESET SVAKODNEVNIH NAČELA DOBROGA PAPE

1. Samo danas trudit ću se proživjeti dan ne želeći riješiti problem svojega života odjednom.
2. Samo danas pazit ću s najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati… samo sebe sama.
3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću… ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.
4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.
5. Samo danas posvetit ću pet minuta svojega vremena dobru čitanju: kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.
6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikomu ne kažem.
7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado; ako u mislima osjetim da sam povrijeđen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.
8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga se neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.
9. Samo danas čvrsto ću vjerovati, čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno, da se dobrostiva Božja Providnost brine za mene kao da nikoga drugog na svijetu nema.
10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

Radujmo se životu i budimo pozitivni! Ne moramo biti svetci kako bismo odlučili biti dobri, zar ne?

 

Sanja Miloloža, tekst i  mrežni fotokolaž