Koliko smo svjesni vrijednosti plodova zemlje i koliko smo zemlji

zahvalni, vidjelo se na još jednoj lijepoj školskoj svečanosti 

 

Svake se godine u Osnovnoj školi Jure Kaštelana za Dan kruh priprema priredba (tako je bilo i ove 2018. godine 18. listopada). Vjeroučiteljice i učiteljice sa svojim razredom uvježbaju kratke recitacije ili igrokaze. Djeca za Dane kruha donesu kruh, mafine, kiflice i još neke krušne proizvode. Zamotaju ih u celofan i stave ih na stolove u hodniku naše škole. Lijepo je vidjeti stolove pune košara s prekrasnim slasticama i plodovima zemlje. Tada svi mogu razgledati što su napravili učenici Osnovne škole Jure Kaštelana u svojim obiteljima.

 

Svi mogu razgledati što su pripremili učenici sa svojim obiteljima.
Foto: Sanja Miloloža

 

Na svakoj priredbi naši Kaštelanci lijepo pjevaju. pa su i ove godine svečanost za Dane kruha otvorile jednom lijepom pjesmom, a svi smo iščekivali pjesmu prof. Jašeka Bakin kruh. Naši mali prvašići i drugašići izveli su kratke recitacije i igrokaze na temu kruha pokušavajući odgovoriti na pitanje zašto je kruh važan i od čega se radi. Poseban gost u našoj školi  bio je župnik Antun Vukmanić koji je, već prema tradiciji, blagoslovio bogato ukrašen stol sa svim krušnim proizvodima. Svi su se baš potrudili!

 

Svi su se baš potrudili!
Foto: Sanja Miloloža

 

Najuočljiviji bio je najveći burek, a jedan je učenik natpis Dani kruha napravio od – kruha!

 

Nezaboravni burek koji smo svi gledali, a nemamo pojma tko ga je pojeo. Rješenje te misterije moramo tek otkriti.
Foto: Sanja Miloloža

 

Zašto slavimo Dane kruha?

 

Da se podsjetimo koliko nam je važna zemlja, da svim ljudima poželimo da na stolu imaju kruh i da ne zaboravimo da je na svijetu puno gladnih ljudi. Otuda i onaj drugi dio blagdanskoga imena: Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Baš bi zato Dan kruha, ali i svaki drugi dan, trebao biti – zahvalan.

A mi smo zahvalni i svojim dragim učiteljicama, novom kuharu, kuharici Vilmi i našoj teti Maji koja nas milo gleda s kuhinjskog prozorčića dok se učiteljica Jasna ponosno smješka.

 

Uz kruh obvezno ide i zadovoljan osmijeh.
Foto: Sanja Miloloža

 

Sve je dobro prošlo! To je prvi put nakon puno godina da je Dan kruha organiziran bez učiteljice Violete Beare koja je otišla u mirovinu. No, o tome ćete čitati u jednom drugom članku.

Gabrijela Petrović, 6.b, foto: Sanja Miloloža