Sedmaši na Bibijadi gledali Amelie u bijegu, film sa zanimljivom

tinejdžerskom pričom i prekrasnim planinskim krajolicima

 

ZAGREB, 16. 11. 2018. U sklopu ZFF-a (filmskoga festivala hrvatske metropole pod angliziranim imenom ZAGREB FILM FESTIVAL) učenici sedmih razreda OŠ Jure Kaštelana u pratnji svojih razrednika S. Milolože, I. Šestan Šarić, M. Jašeka, učitelja G. Mileka i matematičarke Matee te odgajatelja T. Orsaga gledali su dječji film njemačko-talijanske produkcije Amelie u bijegu.

 

Sedmaši u kinu Europa čekaju Amelien bijeg i smiju se maskoti Bibijade
Fotokolaž: Sanja Miloloža

 

FILM O BOLESTI, HRABROSTI I LJUBAVI

To je dugometražni (97′) igrani film o trinaestogodišnjoj Amelie koja za sebe misli da je “čvrsta cura iz velegrada i najtvrdoglavija cura u cijelom Berlinu”, a svakog se dana bori s astmom. Nakon neuspješne epizode prizivanja duhova sa svojim prijateljicama kad se zapalio stolnjak, Amelie dobiva astmatični napadaj i završi na hitnoj. To je povod za odlazak u kliniku smještenu u planinskom području gdje je čist i svjež zrak. Amelieni roditelji, inače razvedeni, ovdje nastupaju zajednički tražeći način da Amelie nagovore da konačno prihvati svoju bolest i pokuša naučiti s njom živjeti.

Međutim, Amelie je prilično tvrdoglava djevojka, nesretna zbog svoje bolesti, nesretna zbog razvoda svojih roditelja, i ne želi prihvatiti liječenje, nego odluči pobjeći iz klinike. Zapravo, ona čini nešto što bi se rijetko koji astmatičar usudio: penje se na vrh planine. Naravno, njezina je pustolovina upotpunjena upoznavanjem mnogih drugih likova, od kojih je najvažniji crvenokosi Bart nježnih očiju koji ju zove “prefriganka” i koji uskoro postaje njezina pratnja do vrha planine. I Bart ima svoju osobnu tragičnu priču koju doznajemo tijekom uspona kad se Amelie pravi da je mrtva: tada doznajemo da je Bart našao mrtva oca kojemu nije mogao pomoći. Na kraju se čini da će Amelie i Bart biti i nešto više od prijatelja.

 

Amelie i Bart pred samim vrhom.
Foto (original): Martin Schlecht

 

ŠTO SVE U AMELIENU BIJEGU ODUZIMA DAH

Zanimljivoj tinejdžerskoj životnoj priči posebno bogatstvo daju prelijepi planinski krajolici koji oduzimaju dah. Istina, dah je nekima oduzeo i glavni glumac koji je tumačio ulogu petnaestogodišnjaka: naime, mnoge su sedmašice nakon filma odmah izguglale da crvenokosi ljepotan Bart ima zapravo osamnaest godina, što je, iz naše trinaestogodišnje perspektive, ipak previše.

Film je režirao Tobias Wiemann, a za scenarij je zaslužna Natja Brunckhorst. Osim srca mnogih zagrebačkih gledatelja, Amelie u bijegu osvojila je i ove nagrade:

Berlinale 2017- Special Mention in Generation Kplus; Zlín Film Festival 2017 – Golden Slipper for Best Feature; Giffoni Film Festival 2017; TIFF Kids 2017; Chicago Int’l Children’s Film Festival 2017- Best Screenplay; Cinema in Sneakers ECFA 2017- Jury and Audience Award; Kyoto Int’l Children’s Film Festival 2017 – Grand Prix.

 

FILM TREBA POGLEDATI, TO ĆE VAM I BERO REĆI

Svakako pogledajte film, višestruko će vas obogatiti. S tim će se sigurno složiti i moj prijatelj Bernard Novak koji vas gleda s naslovne fotografije mojega članka. A zašto se već prije početka projekcije zatekao u dobru društvu profesora Jašeka i Mileka, to je već tema za jedan drugi članak.

Tina Mimica, 7. a, foto: Sanja Miloloža