Visokogorci Marko Škrbina i Zoran Miloloža iz Zagreba krenuli su

24. listopada 2018. na Himalaju čiji će najviši od triju vrhova

na planini  Mera pokušati doseći u tročlanoj grupi sa svojim Sherpom.

 

Ne znamo je li osvajanje Mera Peaka (pardon, istinski planinari rekli bi vam da se planine ne osvajaju, planine osvajaju nas) postala hrvatska moda (nedugo smo svjedočili kako su glumac Vedran Mlikota i glazbenik Hrvoje Rupčić s našim proslavljenim alpinistom Stipom Božićem posjetili isti vrh pod zgodnim sloganom Vlaji na Himalaji), ali imamo prigode posvjedočiti da su Zoran Miloloža, suprug profesorice Miloloža,  i njegov prijatelj po planinama Marko Škrbina otišli na Himalaju s istim zadatkom.

Sve je počelo lijepom dobrodošlicom u glavnom gradu Nepala Katmanduu.

 

Dobro došli u Nepal!
Foto: Zoran Miloloža

 

Nasmijani dvojac i cvijeće oko vrata.
Foto: arhiva Z. M.

 

Prenoćili su u Katmanduu, a onda su iz gradića Lukle (oko 2700 m) krenuli… sve do baznog logora na 4900 metara nadmorske visine.

 

O čemu sada misli ovaj čovjek? Nalazi se na 4900 metara i sprema se na 6476…
Foto: Marko Škrbina

 

 

Pogled na bazni kamp Khare
Foto: Zoran Miloloža

 

Ekspedicija je u tijeku. Tročlana grupa ići će na vrh, a s njima je još nosač koji ne ide dalje od baznog logora. Upravo vam ove ekskluzivne fotografije i donosimo iz baznog kampa Khare na 4900 metara.

 

 

Bazni kamp Khare na 4900 m, a zastavice vijore…
Foto: Zoran Miloloža

 

Za naše visokogorce znamo da su dobro jer su 2. studenog u 5 sati i 51 minutu na profesoričin Viber stigle fotografije  koje možete vidjeti. Sada slijedi put prema visinskom logoru koji je smješten na 5800 metara. Za dva dana trebali bi krenuti na vrh.

 

Eto znaka da su na pravom putu…
Foto: Zoran Miloloža

 

A kad smo kod vrhova, s Mera Peakom ima jedna zanimljivost. Naime, Mera Peak u širem smislu čine tri vrha: Mera South (6065 metara), Mera Central (6461 metar) i Mera North (6476 metara) (pretpostavljamo da je ideja naše male skupine doći na Sjeverni vrh, no o tome ćete biti obaviješteni na vrijeme).

 

Lijep prizor, zar ne?
Foto: Zoran Miloloža

 

Zanimljivo je da je u kartama za cilj naše male ekspedicije označena visina 6654 m, no to se zapravo odnosi na lijep vrh Peak 41 koji je zabunom (pogreškom) u kartama zabilježen pod imenom Mera Peak.

 

Vrijeme se čini idealno…
Foto: Zoran Miloloža

 

Na internetu možete pronaći različite informacije o visini Mera Peaka, no autorica članka vjeruje planinaru iz Županje Tomislavu Juzbašiću koji se na Mera Peak popeo još 2006. godine te je o tome objavio zanimljiv članak u časopisu Hrvatski planinar koji možete pročitati na ovoj poveznici.

A mi ćemo ovaj članak završiti lijepom mišlju: Sretno dalje, momci!

Sanja Miloloža, foto: Zoran Miloloža