Uz nematerijalna hrvatska dobra koja već jesu na Popisu UNESCO-a,

tradicijski napjevi iz Međimurja i suhozidi njegova su dva nova člana

tako da ih je ukupno sedamnaest!

 

Zagreb, 28. 11. 2018. – Odlukom UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, na sjednici u srijedu 28. studenog u Port Louisu u Mauricijusu, tradicijski napjev Međimurja Međimurska popevka kao samostalna nominacija, te Umijeće suhozidne gradnje kao višenacionalna nominacija (Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Slovenija, Španjolska i Švicarska), uvršteni su na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, izvještava HINA.

Podsjetimo, do 28. studenoga 2018. nematerijalna baština u RH pod zaštitom UNESCO-a obuhvaćala je Dubrovačku festu sv. Vlaha, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja, tradicijske drvene igračke iz Hrvatskog zagorja, proljetni ophod Ljelja iz Gorjana, procesiju Za križen na otoku Hvaru, kastavske zvončare, hrvatsko čipkarstvo (Pag, Hvar, Lepoglava), Sinjsku alku, medičarstvo sjeverne Hrvatske, ojkanje, bećarac iz Slavonije, Baranje i Srijema, nijemo kolo Dalmatinske zagore, klapsko pjevanje, mediteransku prehranu (zajedno sa Španjolskom, Ciprom, Italijom, Marokom i Portugalom) te očuvanje nematerijalne baštine Rovinja u Ekomuzeju Batana. Od danas njima se pridružuju i međimurske popevke i suhozidi.

Tako je na najljepši način okrunjen dvogodišnji napor hrvatskih kulturnjaka u vezi s priznavanjem tih dvaju dobara u godini posvećenoj europskoj kulturnoj baštini. Predlažemo da s profesorom Jašekom poslušate koju međimursku pjesmu i porazgovarate o vrijednosti te glazbe za hrvatsku i svjetsku kulturu, npr. Ljubav se ne trži, Zvira voda, Grad se beli, Mamica su štrukle pekli, Mura, Mura…

Elizabeta Toplak koju vidite na naslovnoj fotografiji članka, popularna teta Liza koja je na promociji međimurske pjesme surađivala i sa sastavom Cinkuši, nažalost nije više s nama. Draga teta Liza, legendarna čuvarice međimurske popevke, znamo da bi bila beskrajno radosna da čuješ tu divnu vijest. Neka ti je na slavu!

Oka Otonijić, foto:Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL