Radije bih bio sretan nego popularan, rekao nam je novinar i politolog

Aldo Franičević, zanimljivi svjetski putnik sa zagrebačkom adresom.

 

Dragi naši e-listatelji, klikatelji i čitatelji,

vratismo se s Državne LiDraNo smotre i s Novigradskoga proljeća, ohrabreni kritikama stručnjaka i smjernicama koje smo dobili za razvitak našega lista. Ne znamo je li to Djed Mraz nabavio nove digitalne uređaje, ali moramo vam reći da je OŠ Jure Kaštelana već prepoznatljiva, iako uvijek može bolje (Primjerice, osmisliti bolji logo časopisa? No nama se ovaj sada baš sviđa pa neka i ostane još neko vrijeme.). A jesmo li popularni? Je li to i bitno? U kojem su odnosu popularnost i prepoznatljivost, treba li biti jedno ili drugo, ili možda samo sretna osoba, kako kaže jedan od naših sugovornika vezanih uz temu broja PREPOZNATLJIVOST Aldo Franičević, naš kolega novinar i politolog koji se bavi kazivanjem zanimljivih priča na turističkim putovanjima i koji, nažalost, više ne vjeruje u istraživačko novinarstvo, ali vjeruje u snagu nogometa… He, mi se još nećemo predati tako lako.

 

Aldo sa svojim prijateljima nogometašima u prepoznatljivu ruhu.
Foto: arhiva A. F.

 

Nadamo se da će i naši nogometaši na predstojećem svjetskom prvenstvu pokazati tu odlučnost, jer ako smo po čemu prepoznatljivi, onda su to crveni i bijeli kvadratići, “kockice” (vjerujemo da znate razliku između kvadratića i kockice). Više o tome pročitajte u našem tekstu o Aldi Franičeviću, “koji je proputovao zemalja koliko ima godina”, kako tvrde neki medijski izvori. Kockastu prepoznatljivost vidimo, uostalom, i na cvijetu koji je odjenuo hrvatski dres, tzv. kockavici, no o tome ćete, ako još niste, učiti na satima prirode, tj. biologije.

Eto, dok se naša voditeljica skitala Baltikom i Skandinavijom (i ne vjerovala da se more može tako zalediti), a kasnije i radila na e-novinama Novigradskoga proljeća, nas je opet zaskočio petak trinaesti. Sjećate se, bio je jedan u listopadu, kad smo išli na terensku nastavu u Maksimir, a istoga dana bio je Dan kruha u našoj školi. I u drugom polugodištu dočekao nas je taj isti petak trinaesti, no ovaj put umjesto Dana kruha imali smo konferenciju za tisak uz Dane medija i po prvi se put u našoj školi ukazaše dvije važne političarke – ministrica obrazovanja i znanosti i ministrica kulture. Iako su donedavna glavna urednica Eleonora i njezina zamjenica Marta te istaknuta novinarka Petra bile s voditeljicom na Novigradskom proljeću, u Zagrebu su ostale naše snage koje su dostojno predstavile list ministricama, no o tome ćete uskoro čitati. Dogodit će se i neke promjene u vodstvu lista, no i o tome ćete na vrijeme biti obaviješteni. Dotad, živi bili pa se u dobru prepoznali, popularnost ako vam je važna stekli, no najvažnije sretni bili i u istraživačko novinarstvo vjerovali.

Voli vas vaše prepoznatljivo i sretno Uredništvo Čarobne vam frule digitalne

(naslovna foto: V. Horvat)