Profesorica Snježana Krivić uljepšala je svoje ljeto obiteljskim posjetom

Sjedinjenim Američkim Državama. Evo koje je dojmove odlučila s nama

podijeliti s te zanimljive ture „preko Velike bare“

 

NEW YORK, NEW YORK

Rano ujutro 11. srpnja 2018. Upravo započinje naša američka avantura. Iz zagrebačke zračne luke letimo za Amsterdam, ondje ćemo presjesti u zrakoplov koji će nas odvesti na toliko željenu destinaciju – New York!
U zračnu luku JFK sletjeli smo u 15.30 po američkom vremenu, što je bilo 21.30 po hrvatskom. Unatoč dugom letu i vremenskoj razlici, umor nismo osjećali.

The 6th Avenue, poznata i kao Avenue of Americans, i naša novinarka na Brooklyn Bridgeu
Foto: Davor Krivić

 

Prvi dan boravka u NY-u posvetili smo simbolu Amerike, njoj, velikoj, Lady Liberty. Brodom smo došli na Liberty Island, proveli nekoliko sati u razgledavanju tog veličanstvenog spomenika. U šetnji oko njega kao da se može osjetiti nada u bolji život koju su mnogi doseljenici vidjeli u njemu i Americi.

 

Liberty Island i Kip slobode. Dolje desno China Town.
Foto: Davor Krivić

 

Povratkom u luku, požurili smo se podzemnom željeznicom do St. Cyril & Methodius, St. Raphael, hrvatske katoličke crkve na Manhattanu.

 

Hrvatska u Americi
Foto: Davor Krivić

 

Budući da je taj dan Hrvatska igrala nogometnu utakmicu svjetskog prvenstva protiv Engleske, nismo to mogli propustiti pa smo se pridružili našim iseljenicima u navijanju. Sretni smo nastavili šetnju po NY-u, i to samome centru, Times Squareu. On nas je oduševio, baš kao na televiziji! Blještav, živ, pun turista i stanovnika.

 

Times Square
Foto: Davor Krivić

 

Srijeda je bila rezervirana za poglede s visina.

 

Pogled s Empire State Buildinga
Foto: Davor Krivić

 

Ujutro smo se popeli na 86. kat zgrade Empire State Building (naša naslovna fotografija), a predvečer na vrh zgrade Rockefeller center, Top of the Rock observation deck, na 70. kat. Pogled na NY s tih visina zaista oduzima dah, bilo po danu, bilo u predvečerje.

 

Rockefeller Centre, pogled s vidikovca predvečerje Dolje: zastave, zastave…  
Foto: Davor Krivić

 

Sljedećih pet dana kao da je proletjelo. Šetali smo se po Central Parku, pokraj zgrade UN-a, pokraj Flat Iron Building, zgrade koja uživo djeluje zadivljujuće, po Wall Streetu, Brooklyn Brigdeu i 5th Avenue, no ondje nismo ništa kupovali jer su trgovine preskupe (osobito za četveročlanu obitelj s hrvatskim standardom).

 

Lijevo: Zgrada Ujedinjenih naroda Desno: Flat Building
Foto: Davor Krivić

 

Wall Street, financijsko središte
Foto: Davor Krivić

 

Posjetili smo i dijelove grada koji su specifični po svom stanovništu, Chinatown, prešareni dio grada pun uličnih štandova s voćem, povrćem i sjemenkama koje su nam bile prava nepoznanica. Little Italy, pun malih restorana, šaren i živ.

 

Rita, profesoričina kći, na Grand Central Terminalu, glavnom željezničkom kolodvoru
Foto: Davor Krivić

 

Grand Central Terminal, poznatiji kao Grand Central Station, glavno je mjesto za putovanje vlakom. Vožnju vlakovima i podzemnom željeznicom unutar grada započinjali smo na Penn Station, Pennsylvania Station. Ona se nalazi ispod najpoznatije njujorške dvorane Madison Square Garden, a nasuprot našem hotelu.

 

Jedan od ulaza u Madison Square Garden, najpopularniju višenamjensku dvoranu u SAD-u
Foto: Davor Krivić

 

Posjetili smo i 9/11 Memorial, mjesto gdje su se nalazili poznati Blizanci srušeni u napadu 11. rujna 2001. Na temeljima srušenih zgrada izgrađeni su bazeni u kojima voda neprestano protječe, a na bočnim stranama tih golemih bazena ispisana su imena ljudi koji su poginuli u tom napadu. To je mjesto posebno za stanovnike Amerike, traži mir i odavanje počasti tim ljudima.

 

Memorijalni centar 9/11
Foto: Davor Krivić, fotokolaž SM

 

Divna je bila šetnja kroz The High Line, šetnicu dugu 2 km, napravljenu na nekadašnjim tračnicama, a uživali smo i u šetnjama njujorškim parkovima.

Šetnica The High line nastala je na mjestu nekadašnje pruge. Dolje: vidici njujorških parkova.
Foto: Davor Krivić

 

DVA TJEDNA CHICAGA

Nakon 7 dana u NY-u odletjeli smo u Chicago. Tamo nam žive dragi prijatelji i jako smo se veselili susretu s njima. Puno smo se družili, provodili dane zajedno, ali smo uspjeli i razgledati divan Chicago.

 

Za razliku od NY-a, Chicago je puno mirniji, tiši, s manje trke i puno manje ljudi. Išli smo na vožnju rijekom Chicago, na tzv Architectural Tour, tijekom koje vodiči opisuju zgrade pokraj kojih se prolazi riječnim tokom. One su zaista zadivljujuće, ogromne, svijetle, a smještene na samoj rijeci.

 

U šetnji kroz Millenium park nismo mogli zaobići The Bean, skulpturu koja je uvijek okružena turistima s fotoaparatima i mobitelima.

 

The Bean je velika čikaška atrakcija i prepoznatljiv simbol grada Chicaga u svijetu.
Foto: Davor Krivić

 

Poznata skulptura hrvatskog kipara Ivana Meštrovića Indijanci na ulazu u Grant park s Avenije Michigen
Foto: Davor Krivić

 

Malo dalje od tog parka poznata je fontana Buckingham fountain. Nastavili smo dalje kroz grad po poznatoj Michigan Avenue, još znane kao i The Magnificent Mile. To je ulica puna trgovina, skupih i onih malo manje skupih.

 

U planetariju smo slušali o zvijezdama i Svemiru. Desno: poznata čikaška fontana
Foto: Davor Krivić

 

Životinjski svijet pod morem upoznali smo posjetom Shedd akvariju, a učili smo i o zvijezdama i planetima u Adler planetariju.

 

Podmorski svijet istražili smo u Sheddu, a onda smo se kupali u Michigen jezeru.
Foto: Davor Krivić

 

Vizura Chicaga Dolje: Chicago s 94. kata
Foto: Davor Krivić

 

Morali smo vidjeti i Chicago s visine pa smo se popeli na 94. kat zgrade John Hancock, na Observation deck. Pogled je zaista nevjerojatan! Nismo mogli otići iz Chicaga bez kupanja u jezeru Michigan, a nakon toga isprobavanja torti u poznatoj slastičarnici Cheesecake Factory.

 

SAN FRANCISCO

Nakon dva predivna tjedna u Chicagu bilo je vrijeme da krenemo dalje. Chicago smo ispratili s O’Hare aerodroma i za četiri sata sletjeli na SFO, San Francisco.

 

Pogled na San Francisco s broda
Foto: Davor Krivić

 

Iako je bio početak kolovoza, a mi u Kaliforniji, prvo smo otišli u kupovinu debljih jakni. Naime, ljeta su u San Franciscu prilično svježa, maglovita i vjetrovita. No to nas nije spriječilo da uživamo u razgledavanju. Krenuli smo do dijela grada koji se zove Fisherman’s Wharf. Dio grada prepun turista, trgovina suvenirima, restorana s poznatim jelima poput clam chowder in sourdough bread, guste juhe od školjaka u zdjelici od kruha te predivnim pogledom na most Golden Gate Bridge i Alcatraz.

Most koji nas je ostavio bez teksta.
Foto: Davor Krivić

 

Brodom smo se provezli ispod mosta koji nas je ostavio bez teksta. Ta njegova veličina, snaga i monumentalnost neopisive su!

 

Alcatraz, najpoznatiji svjetski zatvor
Foto: Davor Krivić

 

Brodom smo prošli i pokraj otoka Alcatraza, na kojem se nalazi najpoznatiji zatvor na svijetu. Posebno nam je zanimljiv bio Pier 39 na kojem se sunčaju tuljani.

 

Sunčalište za tuljane.
Foto: Davor Krivić

 

Ondje smo proveli gotovo cijeli dan, a zatim smo krenuli prema mostu, preko Ghirardelli trga, Great Meadow, East Beach do Crissy Field, mjesta s kojeg je pogled prema mostu i zalasku sunca oduzima dah. Drugi dan bio je rezerviran za Lombard street, najzavojitiju ulicu na svijetu, poznatu iz mnogih filmova i serija.

 

Gore: Lombard street, dolje: najstarija kineska četvrt u Americi s najvećom zajednicom Kineza izvan Azije
Foto: Davor Krivić

 

S obzirom na oduševljenje cijele obitelji Golden Gate mostom, odlučili smo otići još jednom do njega, malo bliže. Već smo mislili da nam je propao pothvat jer je, kad smo stigli, magla bila tako gusta da se ništa nije vidjelo, no ona se ubrzo digla otkrivši veličanstveni most.

 

Magla se diže s veličanstvenoga mosta, baš kao naručeno.
Foto: Davor Krivić

 

Nakon povratka u grad provozali smo se prijevoznim sredstvom poznatim pod nazivom cable car, nekom vrstom tramvaja, jednim od simbola San Francisca uz njegove strme ulice.

Cable car, slično našim starim tramvajima.
Foto: Davor Krivić

 

A jedan od simbola su zasigurno i Painted ladies, niz od sedam kuća, građenih istim stilom u različitim bojama. Pogled na njih s Alamo trga zaista je lijep.

 

Prepoznatljive “Obojene dame”, Painted ladies, sedam kuća u nizu.
Foto: Davor Krivić

 

Naših mjesec dana u Americi primaklo se kraju. Čekao nas je put dug 12 sati do Zagreba. U nama su se miješali osjećaji sreće, tuge, umora… odlazimo… No tko zna… bilo bi divno još koji put posjetiti SAD.

Snježana Krivić, prof. engleskoga jezika, foto: Davor Krivić