Prvi Dani medijske pismenosti u OŠ Jure Kaštelana

 

Na petak trinaesti travnja 2018. u našoj su se školi ukazale dvije ministrice: ministrica znanosti i  obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divljak i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek  u pratnji zamjenika predsjednika Vijeća za elektronske medije Roberta Tomljenovića te predstojnice hrvatskoga UNICEF-a dr. sc. Valentine Otmačić. Došle su oko deset sati ujutro kada su ih na ulazu “zaskočili” naši novinari Vito i Niko Mrša. Za samo nekoliko minuta naša knjižnica se napunila novinarima  raznih televizijskih kuća (HRT-a,RTL-a, Jabuke TV…). Ministrice je dočekao ravnatelj Krešimir Supanc, prof. i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je naša škola odabrana kao domaćin ovoj konferenciji za tisak istaknuvši kako je medijska pismenost ono u čemu i mi kao škola osobito uznastojimo držati korak s vremenom i educirati svoje učenike za sigruno odrastanje u modernome društvu. S tim u skladu pokazao je visokim gošćama našu informatičku učionicu, a mi smo predstavili i školski časopis Čarobnu frulu kao jedan od pet digitalnih listova koji je ove godine pozvan na državnu LiDraNo smotru.

 

Dani medijske pismenosti u OŠ Jure Kaštelana s važnim gostima. I podsjetnik da smo o toj temi davno pisali jer smo ju PREPOZNALI kao važnu.
Fotokolaž: V. Kljajo (UNICEF), S. Miloloža

 

Važno je istaknuti da smo mi već u Čarobnoj fruli imali temu broja Djeca i mediji, i to su Macini novinari, naši prethodnici, izvrsno odradili. A ja sam, eto, 2018. imala priliku na tako važnom događaju kao što su prvi Dani medijske pismenosti predstavljati školu, i iako sam bila u društvu naše novinarke Klare Kovač, nije mi bilo lako (pripremali smo se za taj događaj sa Suzanom Plevnik, školskom knjižničarkom, i Mirenom Maljković, školskom informatičarkom, a na vezi je iz Novigrada bila i naša voditeljica, no svejedno trema čini svoje). No moram iskreno reći da mi je pomogla ministrica Divljak koja je rekla da je trema sasvim razumljiva i u redu.

Nakon govora ministrica Divljak odgovorila nam je što mi kao učenici u školi možemo očekivati u novom kurikulu, a obećala je sljedeće: da ćemo puno manje učiti godine i takozvane “činjenice koje ćemo zaboraviti sljedećega dana”, a da ćemo se više okrenuti važnijim stvarima, tj. zajedništvu i prijateljstvu, te da ćemo više boraviti u prirodi. Naravno, to ne znači da nećemo ništa učiti, ali učenje će biti zabavnije i životnije…

O tome kako je protekla konferencija za tisak provjerite na poveznici stranice hrvatskoga UNICEF-a koji je glavni organizator cijeloga skupa.

Članak završavam izjavom našega ravnatelja, a odnosi se na organizaciju cijeloga događaja dana 13. travnja i na sve koji su i na koji način u tome sudjelovali:

Prilikom odlaska naša resorna ministrica Blaženka Divjak zamolila me da svim učiteljima i učenicima prenesem njezine pozdrave i zahvale na gostoprimstvu riječima: „Molim Vas pozdravite sve učitelje i učenike te im zahvalite na gostoprimstvu. Izuzetno mi je bilo lijepo i ugodno sam se osjećala kod vas u školi.“

Ovim putem vam i ja želim zahvaliti na razumijevanju prilikom boravka gostiju u školi. Posebno želim zahvaliti svima koji su neposredno sudjelovali u organizaciji i pripremi današnjeg događanja.

Nadam se da će nam do sljedećeg dolaska nekog uzvanika proći manje od 50 godina.

Marija Račić, 6. c